Selecteer een pagina

bouwkundig: trappen

hoe is mijn woning gebouwd?

Standaard zijn de trappen in nieuwbouwwoningen uitgevoerd in vurenhout. Vaak is de trap van de begane grond naar de 1e verdieping dicht en de trap van de 1e naar de 2e verdieping open. De traptreden zijn in de grondverf gezet. De overige delen, zoals de zijkant van de trap (trapboom), trapspil en traphekken zijn al afgelakt.

Heb je gekozen voor een hardhouten trap, dan wordt deze gelakt opgeleverd. De trap is vaak met deze laklaag onvoldoende beschermd. Je kunt de trap zelf nog een keer extra lakken.

waar moet ik op letten bij de afwerking?

vurenhouten trap
Je vurenhouten trap is in de grondverf gezet en deels zelfs afgelakt. De gebruikte aflakkleur vind je in je verkoopdocumentatie. Om de trap goed te beschermen, lak je de grondverfdelen af of bekleed je deze.

De trap is nog niet helemaal droog bij oplevering; Er zit nog veel vocht in het hout. Het hout droogt verder en door de werking kan uw trap droogscheuren vertonen. Deze vul je eenvoudig met vloeibaar hout of een plamuurmiddel. Daarna kun je de trap schilderen. Wij raden aan informatie in te winnen bij een specialist over de te gebruiken materialen. De krimpnaad die eventueel ontstaat tussen de trapboom en de wand dicht je met een overschilderbare acrylaatkit. Het is raadzaam dit pas te doen na het eerste jaar van bewoning, wanneer het meeste bouwvocht grotendeels uit de woning is verdwenen.

hardhouten trap
Heb je een hardhouten trap, dan adviseren wij om na de verhuizing de trap nogmaals te lakken. Bij normaal gebruik heb je er zo geen omkijken meer naar de komende jaren.

aflakken van de trap
Voor het aflakken van de trap gebruik je een speciale traplak, verkrijgbaar bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak. Het kleurnummer van de eventueel reeds afgelakte trapdelen is te vinden in de verkoopinformatie. Een gelakte trap is glad. Om risico’s op uitglijden te voorkomen zijn er verschillende materialen verkrijgbaar, die het loopvlak stroef maken. Het kan echter zijn dat er al een anti slip strip in de treden zit.

de trap bekleden
Wij adviseren om de bekleding van de trap aan een vakman uit te besteden om een mooi en veilig resultaat te bereiken. Hij geeft bovendien advies over de juiste bekleding.

hoe gebruik ik mijn trap?

De woning moet nog veel bouwvocht kwijt na oplevering. Tijdens dit droogproces kan je trap gaan kraken. Na ongeveer 8 à 9 maanden zal het kraken van de trap minder worden. Hout is een natuurlijk materiaal. Daardoor wordt er geen garantie gegeven tegen kraken.

hoe onderhoud ik mijn trap?

Een gelakte trap maak je eenvoudig schoon met doek of stofzuiger (gebruik hierbij een borstelmond). Vlekken verwijder je met een allesreiniger. Op de verpakking van het afwerkingsmateriaal staat hoe je vlekken verwijdert of schadeplekken behandelt.