Selecteer een pagina

centraaldoos

over de centraaldoos

Een centraaldoos is een elektradoos die in het plafond zit. Vanuit deze kunststof doos gaan elektrabuizen naar andere elektrapunten. Dit zijn over het algemeen wandcontactdozen, maar kunnen ook schakelaars of wandlichtpunten zijn. Deze elektra leidingen komen uit het plafond, zogenaamd zakeind, en gaan vervolgens de wand in naar een wandcontactdoos.

Een centraaldoos wordt meestal ook gebruikt als aansluiting voor een plafondlichtpunt. Om deze reden kan een plafondlichtpunt vaak niet vervallen, omdat deze ook een centraaldoosfunctie heeft.

Het kan zijn dat een aantal centraaldozen aan elkaar zijn verbonden. Deze “serie” centraaldozen worden aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Bij het uitschakelen of uitvallen van deze desbetreffende groep komen de op deze centraaldozen aangesloten wandcontactdozen, schakelaar en lichtpunten zonder spanning te zitten.

De centraaldozen en elektra leidingen worden van kunststof gemaakt. Meestal worden centraaldozen in het plafond aangebracht. Het kan een enkele keer voorkomen dat een centraaldoos in een wand is aangebracht.