Selecteer een pagina

gipsblokken

over de gipsblokken

Gipsblokken, ook wel Gibo blokken genoemd, zijn blokken die gemaakt worden van gips en water. Ze worden in mallen gevormd en uitgehard. Als ze voldoende uitgehard zijn worden ze nog in een droogtunnel gedroogd.

Met deze blokken kun je stevige, niet constructieve, scheidingswanden realiseren. In de blokken is een zogenaamde messing en groef aangebracht, zodat ze gemakkelijk op elkaar te lijmen zijn.

De gipsblokken zijn twee diktes verkrijgbaar. De standaard diktes zijn 7 cm en 10 cm. De gipsblokken van 7 cm dik zijn verkrijgbaar in de normale, zware en hydro uitvoering. De normale uitvoering heeft een witte kleur en gebruik je voor lichte scheidingswanden zonder specifieke geluidseisen, zoals tussen een slaapkamer en een overloop of tussen de woonkamer en de trapkast.

De zware uitvoering van de 7 cm dikke gipsblokken zijn roze van kleur. Deze zijn zwaarder dan de normale witte versie en zijn geschikt voor wanden die extra geluidswerend moeten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld wanden tussen slaapkamers. De hydro versie van de 7 cm dikke gipsblokken zijn licht groen van kleur. Deze hebben waterwerende eigenschappen en worden gebruikt voor wanden van natte ruimtes, zoals de badkamer.

De gipsblokken van 10 cm dik zijn verkrijgbaar in de normale en hydro versie. De kleuren komen overeen met de 7 cm dikke gipsblokken. De 10 cm dikke gipsblokken zijn niet in de zwaardere versie te krijgen, omdat de normale versie al de geluidseis al haalt. De hydro versie wordt vaak in de badkamer gebruikt. De wand van 10 cm is dik genoeg om een de afvoer van de wastafel in weg te werken.

In de wanden kunnen sparingen opgenomen worden voor een binnendeurkozijn. Als het binnendeurkozijn geen bovenlicht heeft loopt de gipswand boven de deur door. Deze gipsblokken moeten worden opgevangen door een catnic latei.