Selecteer een pagina

groepenkast

over de groepenkast

In de meterkast bevindt zich boven de elektriciteitsmeter de groepenkast. In de groepenkast wordt de elektriciteit verdeeld over meerdere groepen.

Elke groep is beveiligd tegen overbelasting. De groep is maximaal gezekerd met een zogenaamde installatieautomaat van 16 Ampère. Een groep met een ampèrage van 16 Ampère (A) ‘slaat door’ als je meer dan 16 Ampère x 230 Volt = 3.680 Watt stroom afneemt.

De groep is dus maximaal belastbaar tot ca. 3,6 kW. Apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken, zoals wasmachines, elektrische ovens, wasdrogers en vaatwassers, moeten aangesloten zijn op een aparte groep. Op deze zogenoemde apparatengroepen mogen geen andere apparaten worden aangesloten. Ook mogen ze niet worden gebruikt voor uitbreiding van de elektrische installatie.

De elektragroepen worden extra beveiligd door meerdere aardlekschakelaars. De aardlekschakelaar schakelt de aangesloten elektragroepen (maximaal vier) in één keer uit als er kortsluiting ontstaat. Deze kortsluiting kan worden veroorzaakt door een ondeugdelijke installatie of door aansluiten van onbetrouwbare apparaten op wandcontactdozen.

Op de groepenkaart staat aangegeven welke elektragroepen door welke aardlekschakelaar worden beveiligd.