Selecteer een pagina

hoofdzekering

over de hoofdzekering

In de meterkast bevindt zich de verzegelde aansluitkast met de installatieautomaat voor de huisaansluiting. Dit wordt ook wel de hoofdzekering genoemd.

Het energiebedrijf voert de elektriciteit via een kabel de meterkast binnen en sluit deze aan in de aansluitkast. Om de stroom in uw woning op een veilige manier binnen te laten komen in uw meterkast, is er door uw netbeheerder een hoofdzekering ingebouwd. Deze zekering is een extra slot op de deur om de algemene veiligheid op het elektriciteitsnetwerk in een woning te garanderen. Een hoofdzekering heeft altijd dezelfde werking, maar toch komen ze voor in verschillende uitvoeringen.
De grote van deze hoofdzekering is afhankelijk van de aangevraagde huisaansluiting en is afgestemd op de behoefte van de totale installatie. Meestal is deze huisaansluiting 3 x 25 Ampére.


Er zijn verschillende huisaansluigingen verkrijgbaar. Dit kan 1 x 35 Ampére zijn, maar ook 3 x 35 Ampére. Wilt u een groter vermogen in uw woning? Dan is het ook mogelijk om hoofdzekeringen van 35, 50, 63 of 80 Ampère aan te laten sluiten.
Uiteraard kunt je dit regelen via je netbeheerder.