Selecteer een pagina

meterkast elektra

over meterkast voor het elektra

De meterkast is de plek waar de zogenaamde NUTS – aansluitingen binnen komen. Hier bevindt zich de hoofdverdeelinrichting van de elektrische installatie. Deze hoofdverdeelinrichting wordt via een meetinrichting, ook wel de kWh meter genoemd, aangesloten op het openbare net van de netbeheerder. Met de kWh meter wordt het elektra – verbruik geregistreerd. 

Het energiebedrijf voert de elektriciteit via een kabel de meterkast binnen en sluit deze aan in de aansluitkast. In deze verzegelde aansluitkast bevinden zich normaliter installatieautomaat voor de huisaansluiting. Dit wordt ook wel de hoofdzekering genoemd. De grote van deze huisaansluiting is afhankelijk van de behoefte van de totale installatie. Meestal is deze huisaansluiting 3 x 25 Ampére.

Regel is dat je in één handeling je hele elektrische installatie van de complete woning moet kunnen uitzetten. Jouw elektrische installatie is voorzien van een hoofdschakelaar, waarmee je in één handeling de complete elektrische installatie van de woning kunt uitschakelen.
Deze hoofdschakelaar is geplaatst tussen de elektriciteitsmeter en de groepenkast of in de groepenkast.

Boven de elektriciteitsmeter bevindt zich de groepenkast. In de groepenkast wordt de elektriciteit verdeeld over meerdere groepen. Het kan zijn dat er op één groep een aantal ruimtes is aangesloten met enkele lichtpunten en wandcontactdozen en schakelaars. Het kan ook dat er op één groep een enkel apparaat is aangesloten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger of bijvoorbeeld de vaatwasser in de keuken.

Per maximaal 4 groepen wordt een aardlekschakelaar aangebracht. Als er een kortsluiting in de woning is zal de aardlekschakelaar automatisch uitschakelen, waardoor de stroom van die groepen uitvallen