Selecteer een pagina

ribbenvloer

over de ribbenvloer

Een ribbenvloer, soms ook wel ribcassette vloer genoemd, is een voorgespannen, geïsoleerde systeemvloer, welke op de begane grond wordt toegepast. De vloer bestaat uit een dunne schil van circa 50 mm dik. De zijkanten van de vloer zijn dikke ribben en hebben een hoogte van circa 350 mm. De vloer rust met de ribben op de fundering van de woning.

De vloer is gemaakt van beton. In de beton is wapening opgenomen om de sterkte van de vloer te garanderen. Onder de vloer is isolatie van polystyreen (PS of EPS) meegenomen.

De systeemvloer wordt toegepast op de begane grond en wordt rechtstreeks op de fundering geplaatst. Deze vloer wordt het meest toegepast bij woningbouw en is geschikt voor overspanningen tot circa 6 meter.

De begane grondvloer wordt ingedeeld met platen. Deze platen hebben een standaard breedte van 1200 mm en 900 mm. Na het maken van een zogenaamd legplan kunnen er passtroken tussen de vloerplaten worden aangebracht. Dit kunnen smallere betonplaten zijn of stroken polystyreen platen, waarop beton gestort wordt.

De vloer kan geleverd worden in diverse thermische isolatie waarden, Rc-waarden. De thermische isolatie waarden die geleverd kunnen worden zijn Rc-waarde 3,5 m²K/W, 4,0 m²K/W, 4,5 m²K/W, 5,0 m²K/W en 6,5 m²K/W

In de vloer kunnen sparingen worden opgenomen. Dit kan alleen in de zone met een dikte van 50 mm. In deze zone kunnen bijvoorbeeld leidingwerk (afvoer) van de keuken worden aangebracht. In de zone van de rib kunnen geen sparingen worden gemaakt. Deze zone is constructief.