Selecteer een pagina

trappen

over trappen

Een trap is een verbinding tussen twee niveaus en bedoeld om een hoogte verschil op te lossen.

Er zijn veel soorten trappen. Voor in de woning of voor buiten de woning. Trappen in de woning zijn vaak van hout. Soms van staal of beton.

De standaard trappen in de woning worden gemaakt van vuren hout. De luxe trappen kunnen van hardhout gemaakt worden zoals eiken, beuken, mahoni of iroko.

In trappenhuizen van woongebouwen worden de trappen van de algemene trappenhuizen vaak van prefab beton of staal gemaakt.

Trappen in de woning kun je verdelen in twee hoofd groepen. Dichte trappen en open trappen. Een dichte trap wordt vaak toegepast op de begane grond van de woning. Dit om een open verbinding met de verdieping te voorkomen in het kader van geluidswering. Ook wordt een dichte trap toegepast als een trapkast wordt gerealiseerd.

Er zijn verschillende vormen trappen.
In een standaard nieuwbouw woning wordt een rechte steektrap of een trap met een boven- en / of onderkwart toegepast.

Een trap bestaat uit treden, het vlak waar je op loopt. De treden worden in de trapboom geplaatst, de zijkant van de trap. Bij een dichte trap wordt de achterkant van de trede dicht gemaakt met een stootbord.
De bovenste trede is een smalle tree, waar de vloer van de verdieping tegenaan loopt. Dit noemt met de welstuk.

De hoogte van de trede noemt met de optrede en de diepte van de trede de aantrede.

Er zijn meerdere soorten trappen dan hiervoor beschreven. Zo heb je bijvoorbeeld een spiltrap, wenteltrap of een uitschuifbare zoldertrap.